maandag 12 februari 2024

Knappe overwinningen van Peter Aartsen en Henk Noort

Peter Aartsen versloeg in een heel spannende partij Han Kip. Er was een stelling op het bord, waarbij beiden eigenlijk genoegen zouden moeten nemen met remise. Maar Han trok de stoute schoenen aan en toog naar voren. Dat werd door Peter gelijk op de juiste waarde geschat met als gevolg dat de dame van Han van sneuvelde. Daarna was het een kwestie van tijd voordat Han opgaf.
Ingrid Klinkhamer speelde voor de Ap Ketting-bokaal tegen Aad de Bruijn. Lang ging het goed voor Ingrid, maar uiteindelijk wist Aad enige pionnen te snoepen. Ingrid moest steeds verder terug en het was een kwestie van tijd voordat ze de vlag moest strijken.
Bert Baas en Marco Verdonk waren volkomen aan elkaar gewaagd. In het eindspel kwam er een dusdanige stelling op het bord, dat er voor beiden geen winst meer was te behalen. Broederlijk werd het punt gedeeld.
Ook Peter Grasman en Kees Pieterse kwamen tot verdeling. Kees veroverde een pion, maar Peter wist in het begin van het eindspel deze weer terug te verdienen. Daarna kwam er een dusdanige stelling dat Peter net niet kon doordrukken en alert moest blijven op een schaakmat door Kees. Peter kwam met eeuwig schaak op de proppen.
Michel Westhoff en Kees Sep deelden ook al het punt. Gezegd moet worden dat Michel naar mijn bescheiden mening eigenlijk de beste papieren had, maar beiden namen genoegen met een half punt.
Theo van der Bijl was de betere in het duel tegen André Langeslag. Hij nam het initiatief en veroverde volop kwaliteit. André kon alleen maar verdedigen en ook dat hield hij uiteindelijk niet vol. Het werd een heuse schaakmat voor Theo.
Frank Klinkenberg verslikte zich in de strijd voor de Ap Ketting-bokaal in Henk Noort. Frank kwam vrij snel kwaliteit voor, maar vergaloppeerde zich daarna vreselijk. Hij dacht groot voordeel te behalen, maar had zich in de zetten verrekend. Een toren viel en even later leverde hij nog een paard in. Daarna duurde het nog lang voordat Henk de juiste sleutel in het slot stak, maar het gebeurde wel.
Dorinde Bierma kwam tegen Daan Weenk niet in de problemen. Ze trok voortvarend ten aanval en Daan kon zijn verdediging niet op orde houden. Een kwaliteit viel en daarna was het vechten tegen de bierkaai. Toen hij ook nog zijn koningin verloor was het pleit beslecht.
Theo Meulmeester en nieuwkomer Bert Meester hadden de langste partij van de dag. Bert veroverde een pion plus dat Leo ook nog een dubbelpion  had. In het middenspel veroverde Bert kwaliteit. Een paard en een loper tegenover het verlies van een toren. Kwalitatief stond hij er beter voor en Theo kon in het eindspel de eindjes niet meer bij elkaar houden. Een mooi resultaat als binnenkomer voor Bert.
Maarten ter Bals heerste in zijn partij tegen Johan Krebs. Johan zit duidelijk in een mindere fase. Hij liep tegen een vork aan met groot verlies als gevolg. Maarten drong verder aan en Johan kon niet anders dan het moede hoofd buigen.
Ook Leo Oostendorp en Rob Izaks maakten er een ware doodstrijd van. Een heel lange partij waarbij ze elkaar geen duimbreed toegaven. Leo hield een mooi gesloten front, waarvoor er voor Rob geen doorkomen aan was. Andersom precies hetzelfde, dus kunnen beide heren genoegen nemen met de verdeling van het punt.
Ap Ketting en Jack Linders gingen als een razende Roeland van start. Binnen een kwartier waren beiden in het bezit van een loper, paard en dame van de tegenstander plus de nodige pionnen. Maar in het eindspel was Jack de betere en Ap kon de eindsprint van Jack niet bijbenen. Met als gevolg een nul op het bord voor Ap.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten