maandag 9 oktober 2017

Een vlammende middag

Chiel Crielaard maakte een sterke indruk tegen Jan Bontje. Hij viel voortdurend aan en Jan kon zich alleen verdedigen. Het mocht niet baten, want Chiel bleef sterker en besliste de partij in zijn voordeel. Dick Langedijk blijft opvallen met beter spel dan het voorgaande weizoen, maar Martien Birkenhäger speelde een ijzersterke partij. Hij herstelde zich goed van de vorige week opgelopen averij en haalde de zege gedecideerd binnen. Maarten ter Bals vierde zijn terugkeer met direct een zege op Jan Pakkert. Jan deed niet altijd de juiste keuze in zijn zetten en Maarten maakte daar handig gebruik van. Ed van der Meulen speelde een knappe partij tegen Simon Zwart. In een strakke stelling bood Simon remise aan, dat Ed na enig aarzelen aannam. Verdere analyse leerde dat er ook niet veel meer in had gezeten.

Harrie Tigchelaar speelde tegen de weer teruggekeerde Leo Oostendorp. In een enerverende partij trok Harrie het initiatief naar zich toe. Hij behaalde stukwinst en wist het vervolgens bekwaam af te maken. Een prima prestatie, want Leo is een geduchte tegenstander. Bas de Roos en Henk Noort vochten een verbeten duel uit. Lang ging het gelijk op, maar in het eindspel trok Bas de teugels aan en Henk kwam met de rug tegen de muur te staan. Bas drukte door en de muur viel om voor Henk. Peter Aartsen herstelde zich van een matige openingsfase. In het eindspel kwam hij een pion voor en dat buitte hij volledig uit. Jan kon niet al zijn pionnen meer verdedigen, waarmee het pleit in het voordeel van Peter was beslecht.

Theo Meulmeester leed een enigszins verrassende nederlaag. Die kwam op het conto van Kees van der Wielen, die hiermee een knappe prestatie neerzette en een goede sprong in het klassement maakte. Hans Hertgers bond Ap Ketting aan de zegekar. Ap begon weliswaar goed en veroverde een pion, maar in het vervolg kon hij Hans niet bijbenen. Langzaam maar zeker kwam de aanvalsgolf van Hans op gang en Ap kon hier niet voldoende tegenoverstellen. Een logische winst voor Hans was het gevolg. Peter Grasman en Henk Pruijssers hielden elkaar lang in evenwicht. Sterker nog, het leek erop dat Peter iets beter stond. Maar Henk heeft niet voor niets nog geen nederlaag geleden en toonde ook vandaag weer dat hij tot de besten behoort. In het eindspel kwam hij net iets beter uit de verf en verschalkte Peter alsnog. Henk staat door dit resultaat alweer op de 5e plaats.

Hans Molenveld speelde een knappe partij tegen Han van Doornen. Je zou ook kunnen stellen dat Han een mindere dag had. Binnen drie zetten beoordeelde hij een situatie verkeerd en verspeelde zijn loper. Daarmee was het pleit eigenlijk al beslecht, maar even later verloor hij nog een stuk. Dat overkomt hem niet vaak, maar Hans maakte er dankbaar gebruik van. Hans was ingedeeld als B-speler, omdat we zijn status nog niet kenden. Het is echter duidelijk dat hij een A-speler is. Dientengevolge heb ik de status gelijk veranderd in A. Karin Pruijssers speelde tegen Michel Westhoff. In het begin ging het gelijk op, en stond Michel zelfs heel even beter. Maar Karin kende in het vervolg van de partij geen mededogen en trok met scherpe zetten het voordeel naar zich toe. Om het vervolgens op de haar bekende wijze in stijl af te maken. Bert Ekkelboom moest als koploper aantreden tegen Kees Pieterse. Bert had een moeilijke keuze te maken: of twee torens slaan en zijn koningin verliezen of de dames afruilen. Gelet op de complexiteit koos Bert voor afruil van de dames. In het vervolg van de strijd kwam er voor beide partijen geen opening meer en een rotsvaste remise was het enige dat overbleef. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten