maandag 2 oktober 2017

Nieuwe koploper

Bert Ekkelboom wist de koppositie te veroveren na een langdurig gevecht met Peter Grasman. Bert veroverde een pion en zette de aanval in. Peter kon lang standhouden maar moest zijn loper op een eenzame pion vastpinnen om die niet te verliezen. Hierdoor raakte hij min of meer vleugellam en kon Bert niet meer afstoppen. Ap Ketting vergaloppeerde zich tegen Michel Westhoff. Michel manoeuvreerde zich in een voor Ap dodelijke matpositie. Jan Kranenbarg verloor in het middenspel een stuk tegen Han van Doornen, die de partij vervolgens bekwaam uitspeelde. Jan kon zijn koningin niet meer verplaatsen na een aanval van de toren. Toen die viel was de strijd beslist. Hans Molenveld speelde een prima partij tegen Bas de Roos. In het middenspel veroverde Hans een stuk, waarna hij bekwaam de partij naar zich toetrok. Bas had geen antwoord op de daaropvolgende aanvalsgolf en bezweek onder de toenemende druk. Jan Bontje en Ed van der Meulen speelden een leuke partij, waarbij Ed het initiatief had. Langzaam maar zeker drukte hij Jan in de verdediging en veroverde wat pionnen. Dat was de inleiding tot verdere roof van een stuk en hiermee was het pleit beslecht.

Het paard waarmee Peter Aartsen vorige week verloor herstelde zich van de val. Het nam een dominante positie in tegenover de stukken van Simon Zwart. Het paard was zo sterk dat Simon alleen nog maar kon verdedigen. Op het laatst ging Simon met de moed der wanhoop naar voren met een pion, maar het mocht allemaal niet baten. Peter greep gedegen naar de winst in de langste partij van de middag. Martien Birkenhäger speelde een uitstekende wedstrijd tegen Harrie Tigchelaar. De strijd ging gelijk op, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat Harrie de aanvallende partij was en zwaar druk zette. Door het niet tijdig verplaatsen van zijn koning kreeg Martien een vork op zijn koning en koningin. Hiermee was de partij gelijke ten einde. Jack Linders kende geen medelijden met Jan Pakkert en daverde in vlot tempo door de verdedigingslinie van Jan. Ondanks tegenstribbelen kon Jan geen voldoende tegenmaatregelen bedenken om Jack van de overwinning af te houden. Jan Lijsterbes had grote moeite met Dick Langedijk, maar wist uiteindelijk toch te zegevieren. Ondanks het verlies kan Dick terugzien op een goede partij, waarin hij zeker ook kansen had.

De twee "Kezen"( van der Wielen en Pieterse) speelden tegen elkaar. De strijd ging lang gelijk op, totdat Kees van der Wielen bij een gelijk lijkende stelling de verkeerde volgorde van slaan volgde. Hierdoor kreeg Kees Pieterse de kans zijn koningin te pakken, waarmee de wedstrijd was beslist. Het duurde nog wel even, maar het gemis van de koningin brak eerstgenoemde Kees op.

Henk Noort kende een uitstekende start tegen Theo Meulmeester en had al vrij snel een stuk voorsprong. Theo liep de hele wedstrijd min of meer achter de feiten aan en Henk had op een gegeven moment een uitstekende kans om de partij te beslissen. Hij zag het echter niet en Theo putte hieruit blijkbaar moed en begon weer aan te vallen. Henk koos het zekere voor het onzekere en bood remise aan. Iets wat Theo met beide handen aangreep. Er had beduidend meer ingezeten voor Henk, die overigens puik speelde.

Tot slot nog een opmerking over de nieuwe website. Onder Schaken Overdag valt daar nu standaard het laatste verslag te lezen. De andere informatie is bereikbaar door te klikken ergens op de grijze balk met het woord Algemeen. Vervolgens verschijnt een menu met de bekende opties:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten