maandag 15 oktober 2018

Zinderende partijen op een nazomerse middag

Erwin Rouw en Henk Jongejans speelden een leuke partij. Henk kwam een kwaliteit achter, maar in het middenspel verdiende hij dat terug. In het eindspel gaf de routine van Erwin toch de doorslag. Chiel Crielaard kwam heel sterk uit de opening tegen Berry Bonestroo en gaf hem geen kans zijn stukken te ontwikkelen. Binnen een half uur zette Chiel de koning van de tegenstander mat met een mooie paardenzet. Henk Noort verloor kwaliteit tegen Jan Spijkerbosch, vocht nog heel lang door maar moest in het slot toch in de nederlaag berusten.

Martien Birkenhäger speelde een degelijke partij tegen Bas de Roos, kwam een stuk voor en maakte het volgens het boekje af. Ondanks fel verzet van Bas was het tij niet meer te keren. Gerard Koops ontmoette en taaie tegenstander in de vorm van Simon Zwart. Ondanks alle pogingen van Gerard om tot winst te komen, zat het er niet in. Simon verdedigde bekwaam en maakte geen enkele fout. Remise was een terechte uitslag. Kees van der Wielen hield heel lang stand tegen Aad de Bruijn, ondanks een mindere stelling. In het eindspel bepaalden de twee pionnen meer van Aad het verschil.

Hans Molenveld begon voortvarend tegen Ed van der Meulen. Ed misrekende zich en gaf een stuk weg. Maar Ed vocht zich terug en kwam op gelijke hoogte om vervolgens zelfs een pion voor te komen staan. Het bleek niet voldoende om de partij te winnen, zodat tot remise werd besloten. Maarten ter Bals en Dick Langedijk speelden een redelijk snelle partij, waarin Maarten voordeel behaalde. Hij speelde het vervolgens bekwaam uit en haalde de winst binnen. Hans Hertgers en Harry Tigchelaar speelden een mooie partij. Een klein foutje van Harry was voldoende voor Hans om de overwinning naar zich toe te trekken.

Han van Doornen speelde tegen Ap Ketting en kwam al vrij snel in kwaliteit achter. Ap zag echter al zijn aanvallen stranden en Han vocht zich langzaam maar zeker terug in de wedstrijd. Al met al was remise een terechte uitslag. Michel Westhoff wist zijn leidende positie te handhaven door een mooie overwinning op Peter Grasman. Met een mooie dame-aanval wist Michel zoveel kwaliteit te veroveren dat de winst verzekerd was. Theo Meulmeester bracht Bert Ekkelboom een nederlaag toe. Dat is heel knap, omdat Bert maar zelden verliest. Theo stijgt hierdoor naar de derde plaats!

Leo Oostendorp en Henk Pruijssers speelden ook een schitterende partij. Beiden bleken even sterk, zodat met een moeilijke stand tot remise besloten werd. Jan Kranenbarg speelde goed tegen Arnout Groen, maar een minder goede zet in de beginfase leverde Arnout een pion op en een sterke aanvalsmogelijkheid. Jan hield lang stand, maar kon het uiteindelijk niet bolwerken. Peter Aartsen begon voortvarend tegen Jack Linders en kwam kwalitatief voor te staan. In het eindspel kreeg hij echter een vervelende vork, waardoor zijn dame viel. Hiermee was de partij verloren.

Kees Pieterse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten