maandag 25 februari 2019

Finale Ap Ketting-bokaal tussen Martien Birkenhäger en Jack Linders

De finalisten voor de Ap Ketting-bokaal zijn bekend. Na een barrage tussen Jack Linders en Arnout Groen trok Jack aan het langste eind.  Jack is tevens de onbetwiste leider van het algemeen klassement. Martien Birkenhäger werd de winnaar tegen Maarten ter Bals na een mooie strijd van drie niet-verbonden pionnen van Maarten tegenover een paard van Martien. De laatste bleef overeind en trok de zege naar zich toe. De superfinale zal dus gaan tussen Jack Linders en Martien Birkenhäger.

Bert Baas verschalkte Henk Pruijssers met aftrekschaak. De koning van Henk stond in de vuurlinie en Bert maakte daar optimaal gebruik van. Het is pas de eerste nederlaag van Henk, dus Bert heeft het knap gedaan. Michel Westhoff wist na een lange partij te winnen van Marco Verdonk. In het eindspel had Michel de betere papieren en verzilverde die ook. Harry Tigchelaar verloor al vrij snel zijn dame tegenover een toren van Peter Grasman. Hiermee was het pleit snel beslecht in het voordeel van Peter. Simon Zwart en Kees Pieterse speelden een gedegen partij, waarbij geen van beiden de overhand had, Simon koos de aanval, maar Kees pareerde met succes. Remise derhalve.    

Leo Oostendorp verraste Gerard Koops met een vork op een toren en koningin. Gerard, die ook nog een loper had die geslagen kon worden door een pion, zag het nutteloze ervan in en gooide de handdoek in de ring. Johan Krebs speelde zijn eerste partij tegen Berry Bonestroo. Johan kwam prima uit de opening, maar in het middenspel raakte hij de draad enigszins kwijt. Berry weet inmiddels hoe de "paarden" lopen en maakte het bekwaam af.

Erwin Rouw kwam in de problemen tegen Henk Noort en verloor een stuk. Henk breidde langzaam maar zeker voordeel uit en Erwin moest capituleren. Jan Kranenbarg stond een stuk voor, maar twee pionnen achter tegen Hans Molenveld. Het werd een bloedstollend gevecht waarbij Hans uiteindelijk aan het langste strootje trok. Peter Aartsen trok onvervaard ten aanval tegen Dick Langedijk en verkreeg snel kwaliteitswinst. Het duurde nog even, maar Dick kon de vloedgolven niet pareren en ging kopje onder.

Jan Bouwhuis behaalde een knappe overwinning op Aad de Bruijn; een pion meer  voor Jan bleek het breekpunt voor Aad te zijn. Ed van der Meulen hield lang stand tegen Theo Meulmeester, maar met twee pionnen in het eindspel minder voor Ed maakte Theo het bekwaam af. Han van Doornen had een off-day. Hij gaf volkomen onnodig zijn dame weg voor een loper en gaf terecht op. Jan Spijkerbosch pakte hiermee een vol punt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten