maandag 26 oktober 2020

Knappe overwinning van Theo van der Bijl

Berry Bonestroo kon zijn goede reeks niet voortzetten. Tegen Karin Pruijssers streed hij voor wat hij waard was, maar Karin nam in het eindspel het initiatief. Zij kwam met zoveel elan naar voren, dat Berry volledig in de hoek gedrukt werd en uiteindelijk een schaakmat kreeg.
Kees Pieterse vond Johan Krebs tegenover zich, die helaas voor Johan in minder goede doen verkeerde. Kees kreeg de koningin in de schoot geworpen en daarna was het een formaliteit om het af te maken.
Michel Westhoff en Peter Aartsen spelen hun wedstrijd later in de week.
Peter Grasman speelde tegen Theo Meulmeester. Peter gaf in het begin een pion weg in de verwachting daardoor positioneel beter van te worden. Maar dat ging niet op en daarna bleef de strijd tegen Theo Meulmeester lang gelijk. 
Totdat in het eindspel Peter een vork kreeg op zijn koning/loper. De loper viel en daarmee was het pleit beslecht. Peter gaf op, ziende dat verder spelen geen zin had.
Theo van der Bijl versloeg Arnout Groen en dat mag een hele prestatie genoemd worden.
Lang ging de strijd gelijk op met Arnout 1 pion meer.
Maar in het eindspel kwam een verrassende wending. Theo offerde een stuk voor een dodelijke verwurging op de achterlijn bij Arnout waar zijn koning niet van weg kon. Met een paar mooie zetten werd een schaakmat onvermijdelijk. Arnout wachtte dit niet af en gaf op.
André Langeslag kon het niet bolwerken tegen Jack Linders. Bij de twaalfde zet gaf Jack schaak en André verloor daarmee een paard.
Even later kwam hij met zijn dame naar voren en stond zijn koning ongedekt op de achterlijn. Een directe schaakmat met de dame van Jack was het gevolg en tevens einde van de partij.
Maarten ter Bals speelde weer een puike wedstrijd. Deze keer tegen Bert Ekkelboom, die blijkbaar een minder goede dag had. 
Kijkend naar het wedstrijdverloop koos Bert niet altijd de juiste zet en kwam daardoor al vrij snel in de problemen. 
Zijn verdediging wankelde en hij verloor alle terrein. Een schaakmat werd onvermijdelijk, maar dat wachtte Bert niet af en hij gaf op.
Het ziet er naar uit dat het een grote uitdaging wordt om Maarten van de troon te stoten.
Frank Klinkenberg kon lang standhouden tegen Leo Oostendorp. In het middenspel verloor Frank een pion en in het eindspel toonde Leo zich de betere. Hij dwong een ruil af, waarbij hij een toren behield en Frank een paard. Het duurde even, maar daarna werd het verschil in kwaliteit van de stukken duidelijk in het voordeel van Leo beslecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten