maandag 1 februari 2021

Geen wijzigingen in de top drie

Theo van der Bijl ging redelijk lang gelijk op met Maarten ter Bals. Maar plotsklaps kwam hij in moeilijkheden. Hij kreeg een schaak op zijn koning, met tegelijk een aanval op zijn dame. Het schaak moest worden opgeheven, waarna gelijk zijn dame werd opgepeuzeld. Einde oefening.
Ook Michel Westhoff kwam van een koude kermis thuis tegen Leo Oostendorp. Michel kwam in het begin van het middenspel nog wel op een pion voorsprong, maar kwam toen in de problemen door enige onnauwkeurigheden. Leo bedacht zich geen moment en sloeg toe. Prompt ging een loper van Michel verloren, waarna hij opgaf.
Kees Pieterse vergaloppeerde zich tegen Berry Bonestroo. Kees ging als een razende Roeland tekeer met zijn zetten en dat deed hem geen goed. Berry bleef rustig.
Met een volkomen gelijke stand op het bord lette Kees niet op en zette zijn koning en toren tegenover een gedekte pion. Dat kostte hem zijn toren en hij gaf gelijk op. Hij had nog geen drie minuten bedenktijd benut tegenover Berry 20 minuten. Haastige spoed is zelden goed!
Arnout Groen won knap van Jack Linders met een messcherpe aanval. Jack gaf in het begin een pion weg, waarmee zijn rechterflank gelijk open kwam te liggen. Arnout profiteerde ten volle en bracht een prachtige aanval op de koning van Jack. Die speelde minder scherp dan gewoonlijk en kreeg een schaak te verwerken die hem een loper kostte. Hij gaf daarna gelijk op.
Bert Ekkelboom was veel te sterk voor Johan Krebs, hetgeen voor Johan geen schande is. In een grote competitie komen ze elkaar niet tegen, maar nu dus wel. Johan kan slechts troost putten uit het feit dat deze partijen hem stof tot nadenken geven en hij hiervan kan leren.
Ook Peter Aartsen was sterker dan zijn tegenstander André Langeslag.  André beoordeelde een paardensprong verkeerd en prompt viel de balk (zijn paard) er af. Dat was gelijk het begin van het einde. Peter kwam sterk opzetten en drong André zo ver terug dat een schaakmat onvermijdelijk was.
Karin Pruijssers was te sterk voor Frank Klinkenberg. Frank verzuimde in het begin een gaatje vrij te laten voor zijn loper, die prompt door een pion geslagen werd. En dan weet je tegen Karin dat je een verloren wedstrijd speelt. Frank ging nog wel dapper door, maar moest uiteraard een aantal zetten later het hoofd buigen. Na een mooie aanval raakte Frank zijn toren kwijt in ruil voor een loper en daarna was het voor Karin gewoon genoeg druk zetten om te winnen.
Theo Meulmeester en Peter Grasman speelden een mooie partij. Theo kwam iets beter uit de startblokken en veroverde een loper op Peter. Meestal is dit dodelijk, maar Peter gaf niet op.
Theo schatte een situatie met een aanval van zijn paard verkeerd in en direct waren de rollen omgedraaid. Peter rekende het paard in en dames werden van het veld gesmeten. Na het optrekken van de kruitdampen, bleek Peter goed te hebben gerekend en hield hij nog een toren over tegenover Theo niets. Al vrij snel daarna gaf Theo op, ziende dat Peter op zijn gemak een koningin zou gaan halen met een pion.
Rest nog te melden dat Maarten ter Bals mij attent maakte op een leuk onderdeel in Lichess. Het gaat om het Puzzeldashboard. Dit zit onder het onderdeel puzzels en je kunt er veel van je eigen fouten van leren. Ikzelf zal druk aan de slag gaan na het debacle van mijzelf deze week!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten