maandag 30 mei 2022

Kees Henstra kampioen van seizoen 2021/2022

André Langeslag verschalkte Johan Krebs. Tot het einde van het middenspel hield Johan alles goed tegen, maar daarna ging het bergafwaarts. Johan gaf een stuk weg en daarna was het hek van de dam. Het ging van kwaad tot erger en hij gaf op.

Leo Oostendorp en Frank Klinkenberg hadden de langste partij van de dag met als inzet een promotieplaats naar groep A. Het werd een bloedstollende partij waarbij tot ver in het eindspel de balans in evenwicht was. Maar toen sloeg Leo toe, na een verkeerde torenmanoeuvre door Frank. Plotsklaps viel de stelling volledig in elkaar en verloor hij de toren. Daarna was het over en uit met de pret voor hem en Leo sleepte de promotie binnen.

Kees Henstra is kampioen geworden met een ruime voorsprong. Gefeliciteerd namens allen, maar vanmiddag wist Bert Baas hem toch met een knappe zege te verschalken. Kees offerde een stuk met een uitgedacht plan erachter om door te stoten. Maar voor het eerst dit seizoen ging die vlieger niet op. Bert verdedigde zich bekwaam en met een paardensprong op de dame en toren van Kees gaf deze op.

Michel Westhoff en Hans Hertgers maakten er ook een leuke partij van. Met een gelijke stand op het bord leek er geen vuiltje aan de lucht voor Michel, maar Hans wist toch de achilleshiel te vinden. Schaakmat dreigde en Michel gaf op. Dick Langedijk was niet opgewassen tegen Theo van der Bijl. Dick vergaloppeerde zich met een zet en dat kostte hem prompt een stuk. Daarna was het voor Theo zaak om rustig te blijven en het voordeel uit te buiten. Zulks geschiedde en Dick moest opgeven.

Simon Zwart speelde tegen Kees van der Vlist. Simon loopt al zo lang mee en voor Kees is het allemaal nog nieuw. Simon buitte zijn voorsprong van kennis volledig uit en bond Kees aan de zegekar. Aad de Bruijn en Peter Grasman hadden ook een mooie partij. Peter kampte met een dubbelpion had het niet gemakkelijk tegen Aad. Maar met verve verdedigde Peter zich en het werd gewoon remise.

Bert Ekkelboom speelde een puike partij tegen Rutger Zwart. Bert kwam zelfs twee pionnen voor, maar Rutger kon er weer een terugslaan. Voor het zover kwam bood Bert zelf remise aan. Nadere analyse gaf aan dat Bert wellicht een iets betere stelling had, maar dat is altijd achteraf. Ed van der Meulen speelde een heel goede aanvallende partij tegen Han van Doornen. Han kwam niet goed uit de opening en gaf zomaar een paard weg. Vervolgens verloor hij ook een pion en kon zich alleen nog verdedigen. Kijkend naar de tijd op de klok en zijn hopeloze positie zag Han het nut van verder spelen niet meer in en gaf op.

Maarten ter Bals trok de winst naar zich toe in zijn duel met Kees Pieterse. Het ging volkomen gelijk op in het begin van het middenspel, totdat Kees zijn dame en toren in de vuurlinie van een loper van Maarten zag. Er zou behalve het verlies van een pion niets veel meer aan de hand zijn geweest als Kees een paardensprong had gemaakt om de dame van Maarten te verschalken. De hand van Kees deed echter niet wat het hoofd bedacht. Hij gaf zonder de paardensprong te maken zomaar zijn dame weg en gaf toen gelijk op.

Jan Spijkerbosch beleefde een heerlijke middag tegen Theo Meulmeester. Jan kwam uitstekend uit de opening en viel zo sterk aan dat hij een uitermate knellende grip had op de defensie van Theo. Laatstgenoemde kon geen kant meer op en kon een schaakmat niet meer ontlopen. Heel knap gedaan van Jan en een terechte overwinning.

Door deze resultaten is de verkorte eindstand als volgt:
  1. Kees Henstra
  2. Rutger Zwart
  3. Bert Baas
Van de B-groep promoveren de bovenste drie naar de A- groep:
  1. Aad de Bruijn
  2. Peter Aartsen
  3. Leo Oostendorp
De onderste drie van de A-groep worden B-speler het komende seizoen:
  1. H.van Doornen
  2. Ap Ketting
  3. Marco Verdonk
Maandag 5 september 2022 is de eerste competitiedag van het nieuwe seizoen. Een week daarvoor ontvangt iedereen een herinneringsmail hiervoor. Fijne zomermaanden voor iedereen en bedankt.
Michel en Kees

Geen opmerkingen:

Een reactie posten