maandag 10 oktober 2022

Enige verrassende uitslagen

Dick Langedijk behaalde een mooie overwinning op Bas de Roos. Bas kwam al vrij snel in moeilijkheden in de openingsfase. Deze zetten zich voort in het middenspel, waarbij hij zelfs zijn dame moest offeren. Daarna was het voor Dick zorgen om gewoon af te ruilen en zo nu en dan een pionnetje extra te pikken. Bas zag in dat er niets meer te halen viel en gaf op.
Kees Henstra verloor verrassend van Kees Pieterse. Aan het einde van het middenspel veroverde Kees H. een pion en kwaliteit van toren tegen paard. Daarna nam hij het zwarte paard in ruil voor zijn witte toren.  Hij had een pion meer en moest normaal gesproken hierdoor winnen. Maar om, zoals soms gebeurt, onverklaarbare redenen deed hij een verkeerde zet met zijn pion. "Zwarte Kees" kon hierdoor met een pion doorlopen om die als dame te laten promoveren. "Witte Kees" liet het zo ver niet komen en gaf op.
Karin Pruijssers ging volop in de aanval tegen Jack Linders, maar kwam van een koude kermis thuis. Zij vergat haar loper te dekken, waardoor zij deze verloor. Hierna gaf ze gelijk op.
Johan Krebs speelt aanzienlijk beter dan voorgaand seizoen, maar kon toch een nederlaag tegen Michel Westhoff niet ontlopen. Michel stond positioneel sterker en kon zowaar een schaakmat bewerkstelligen.
Peter Grasman was vandaag in mindere doen en vond hierdoor zijn Waterloo tegen Theo Meulmeester. De stelling van Peter zag er na een uur niet goed uit en hij trok terecht de stekker eruit. Of Theo hierna nog mee mocht rijden met Peter is niet bekend.
Hans Hertgers speelde een prima partij tegen Peter Aartsen. Hans sloopte langzaam maar zeker de muur rondom de koning van Peter en wist in het eindspel zelfs de dame een kopje kleiner te maken. Daarna was het uit met de pret voor Peter en gaf hij op.
Leo Oostendorp bleef geduldig tegen AndrĂ© Langeslag. Laatstgenoemde hield lang gelijke tred maar in het laatste gedeelte van de partij trok Leo alle registers open.  AndrĂ© verdedigde wat hij kon, maar zag de stelling toch ten onder gaan.
Frank Klinkenberg haalde het volle punt tegen Jan Spijkerbosch. Met een slim offer van zijn toren maakte Frank de weg vrij voor een schaakmat. Jan hield het terecht voor gezien.
Bert Ekkelboom en Han van Doornen hadden de langste partij van de dag. Qua stukken was de partij in evenwicht, maar Bert had een prachtige aanvalslijn geopend op de linkerflank. Han hield lang stand, maar kon niet voorkomen dat Bert een pion zou gaan promoveren. Voor het zover kwam (met nog slechts 1 minuut en 20 seconden voor Han op de klok)  gaf hij op. Een mooi overwinning voor Bert met mooi aanvalsspel.
Han Kip en Rutger Zwart speelden een enerverende partij, waarbij echter geen winnaar kwam. De partij was goed in evenwicht. Degene die zou gaan aanvallen liep de grootste risico's en geen van beiden lieten zich hiertoe verleiden.
Bert Baas en Simon Zwart speelden ook een leuke partij. Heel langzaam maar wel zeker kwam Bert in een positioneel betere stelling. Met als eindresultaat dat Simon zo in het nauw kwam dat hij moest opgeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten