maandag 31 oktober 2022

Mooie overwinning van Michel Breij

Peter Grasman en Simon Zwart maakten elkaar het leven zuur, maar niet in die mate dat er meer dan verdeling van het punt in zat. Onder het mom van beter een half ei dan een lege dop werd remise afgesproken.
Hetzelfde gold voor Johan Krebs en André Langeslag. Beiden speelden op scherp voor de overwinning, maar er viel geen bres in de verdediging van de ander te ontdekken.
Het klinkt eentonig, maar hetzelfde was het met de partij tussen Leo Oostendorp en Michel Westhoff.
Beiden gingen tot het uiterste met veel gekraak van de hersenen, maar meer dan ieder een half punt was niet voor hun weggelegd.
Ook Peter Artsen en Theo van der Bijl wisten geen deuk in het pakje boter van de ander te slaan. Theo schopte het met een pion tot lijn 7, maar Peter liet het niet verder komen. Remise derhalve.
Ap Ketting wist knap te winnen van Frank Klinkenberg. In het middenspel verloor Frank een toren en dat wist Ap goed uit te buiten. Hij dwong Frank tot een dame-ruil en daarmee was de angel uit het spel. Ap behaalde het volle punt.
Ed van der Meulen verloor van Jan Kranenbarg. Ondanks dat beiden evenveel kwaliteit hadden, was de stelling van Ed uiterst wankel. Zijn koning stond vrijwel onbeheerd op het veld. Moegestreden gaf Ed tenslotte op.
Kees Pieterse verdedigde zich manhaftig tegen Rutger Zwart. Lang wist hij min of meer gelijk op te gaan, maar Rutger had wel een ijzersterke loper in de aanval, die uiteindelijk de beslissing bracht voor het omvallen van de vesting van Kees.
Michel Breij kwam met een snelle en verrassende schaakmat tegen Dick Langedijk. Dick zag het totaal niet aankomen en ging volledig gestrekt neer.
Bert Baas en Aad de Bruin maakten er ook een mooie partij van. Het ging lang gelijk op, maar door een toevalligheid was Bert ineens de bovenliggende partij. Door de plaatsing van zijn toren op de dame van Aad kon deze geen kant meer uit. Een schaakmat dan wel verlies van de dame werd onvermijdelijk. Aad gaf terecht op.
Han van Doornen hield ook prima stand tegen Jack Linders, totdat hij tegen een vork op zijn koning/toren aanliep. Daarna was het over en uit met de pret en haalde Jack het volle punt binnen.
Karin Pruijssers behaalde een knappe overwinning op Han Kip. Ook hier ging het lang gelijk op, totdat Han plotsklaps tegen kwaliteitsverlies van een loper aanliep. Hij speelde niet meer door en gaf op.
Jan Spijkerbosch bracht Maarten ter Bals zodanig in het nauw dat Maarten een toren zou gaan verliezen met bovendien een onhoudbare stelling daarna. Maarten zag het nutteloze van verder spelen in en gaf op.
Kees Henstra moest flink aan de bak tegen Theo Meulmeester die goed tegenspel bood. In het eindspel wist Kees echter kwaliteit te winnen. Een toren tegen een loper van hemzelf. Daarna buitte hij zorgvuldig het voordeel uit, waarna Theo het hoofd moest buigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten