maandag 3 oktober 2022

Het achtste wereldwonder van Frank Klinkenberg

Het kon eigenlijk niet en toch gebeurde het. Als een feniks herrees Frank Klinkenberg uit de as en versloeg Bas de Roos. Volgens alle wetten stond Bas riant op het volle punt. Hij had veel kwaliteit meer en drie pionnen meer. Misschien door de tijdsdruk verloor hij ineens een loper en een paard en Frank kon een pion tot dame promoveren. Met nog 1 minuut op de klok dreef hij de koning van Bas in het nauw om vervolgens met nog 14 seconden te gaan een schaakmat af te dwingen.
Simon Zwart kon het kunststukje van vorige week tegen Theo Meulmeester niet herhalen. Theo was er op gebrand terug te slaan en deed dat met verve. In het eindspel had Theo nog een toren en een aantal pionnen tegenover Simon slechts pionnen. Er was geen houden aan voor Simon en hij gaf op.
Dick Langedijk en Maarten ter Bals hielden elkaar redelijk in evenwicht, maar in de overgang naar het eindspel ging het finaal fout voor Dick. Hij verloor kwaliteit en kon een schaakmat niet meer ontlopen.
Peter Aartsen kwam slecht uit de startblokken tegen Jack Linders en moest dat duur bekopen. Jack had het initiatief en veroverde kwaliteit. In het eindspel zag Peter in dat het niets meer zou worden en gaf de pijp aan Maarten.
Rutger Zwart bond Theo van der Bijl aan de zegekar. Theo maakte een misrekening en dat kostte hem een kwaliteit. Daarna was het gedaan met de pret en moest hij het moede hoofd buigen voor Rutger.
Michel Westhoff stond ogenschijnlijk redelijk goed tegen Karin Pruijssers, maar maakte een misrekening. En dat was gelijk een hele dure, want binnen enige zetten was het schaakmat en Karin pakte het volle punt.
Bert Ekkelboom vergaloppeerde zich ook tegen Bert Baas. Hij had een aantal zetten in gedachten met als slotstuk kwaliteitswinst. Maar het pakte precies andersom uit. Hij verloor een kwaliteit. Bert overzag het een en ander en gaf op.
Leo Oostendorp speelde een puike partij tegen Kees Henstra, maar ook hier had een kleine oorzaak grote gevolgen. Leo verloor een pion en daarna was de geest uit de fles. Kees kon naar voren komen en bracht met een combinatie van toren en een pion Leo in te grote moeilijkheden. Leo gaf op.
Han van Doornen speelde tegen Ingrid Klinkhamer. Het was van beiden een degelijke partij, waarbij Han langzaam maar zeker een aanvallend uitstekende stelling kreeg. Hij bracht Ingrid steeds verder in het nauw, tot ze tenslotte geen kant meer op kon. Einde oefening en het volle punt voor Han
Johan Krebs heeft een beter begin van het seizoen dan vorig jaar. Hij speelde zeker een goede partij tegen Han Kip en hield lang stand. De ervaring en het geduld van Han leverden uiteindelijk tot de verovering van de dame van Johan waarmee het pleit was beslecht. Daarvoor had Han trouwens al een kwaliteit veroverd.
Peter Grasman behaalde een fraaie overwinning op Jan Spijkerbosch. Tot het middenspel hielden ze gelijke tred, maar daarna was Peter de bovenliggende partij met als logisch gevolg de zege.
André Langeslag verloor een kwaliteit tegen Ap Ketting, maar Ap was even later zo vriendelijk om hetzelfde te doen. Daarna echter trok Ap alle registers open en dreef André volslagen in de hoek. Er was geen houden aan voor hem en hij moest toezien dat Ap met de volle buit naar huis ging.
Kees Pieterse en Henk Noort speelden ook een knotsgekke partij. Soms had Henk aan de overhand, dan weer Kees. Henk leek in de slotfase er iets beter voor te staan qua kwaliteit, maar gaf waarschijnlijk door tijdsdruk zomaar een toren weg. In de laatste 2 minuten op de klok voor Henk gaf Kees weer een loper weg, maar had nog wel 4 pionnen. In dat korte tijdsbestek viel er geen eer meer te behalen voor Henk en de vlag viel.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten